Spirulina, a tablettába zárt csodaalga
Spirulina névre hallgat a 21. század egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítőjének kikiáltott mikroszkopikus él_lény. A Spirulina "alga" köznapi elnevezése ellenére a baktériumokkal áll a legközelebbi rokonságban, a cianobaktériumok törzsébe tartozik. Prokarióta, azaz nem rendelkeznek körülhatárolt sejtmaggal (ellentétben az algákkal, amelyek egy- vagy többsejtűek), viszont színanyagainak köszönhetően a növényekhez hasonlóan képes fotoszintetizálni. A Kutatók szerint a néhány milliárd évvel ezelőtt élt rokonai lehettek az első élő szervezetek, amelyek oxigént termeltek, "tevékenységük nyomán a légkör összetétele kezdett megváltozni, s ez megnyitotta az utat a fejlettebb létformák kialakulása felé.".
A cianobaktériumok szélsőséges viszonyok között is megtelepednek hőforrásokban, gleccsereken, fák kérgén, leveleken, homokon vagy sziklaszirteken. Egyes fajaik gombákkal zuzmókat alkotnak, mások baktériumokban színtestekként működnek. A Balaton túlmelegedésekor fellépő kellemetlen vízvirágzásban is nagy szerepe van a cianobaktériumoknak.
A Spirulina természetes körülménye között trópusi és szubtrópusi magas pH-értékű állóvizek lakója Afrika, Ázsia és Dél-Amerika tavaiban. Időszámításunk utáni pályafutása a 16. századi Azték kultúráig vezethető vissza, ahol mindennapi élelemként fogyasztották. A spanyol felfedez_k állítása szerint a Texcoco-tóból halászott zöld algából készített sütit és szárított csipszet árulták mindenfelé a piacokon.
Ehhez hasonló, szárított formájú felhasználása ismeretes a Szahara sivatag körüli területekről; ahol dihé elnevezésű algakenyérként volt közismert.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend-kiegészítőként, por és tabletta alakban az USA-ban kezdték el forgalmazni a 80-as évektől. Hírnevének köszönhetően ma már nem természetes élőhelyeiről szüretelik, hanem speciális farmokon, kontrolált körülmények közt termesztik az USA-ban, Távol-Keleten és Ausztráliában.
Van benne... |
Hatása |
Teljes értékű, könnyen emészthető fehérjék |
- Vitalizáló és immunerősítő Antioxidáns - lassítja az érelmeszesedést - Serkenti az agyműködést - Izületi problémákra jótékony hatású -Javítja a bőr állapotát, fiatalságát - Csökkenti a vérnyomást, - Csökkenti az éhségérzetet - Serkenti az egészséges bélflóra kialakulását - Cukorbetegek komplex gyógyításához ajánlott |
Ásványi anyagok, nyomelemek (kálium, kalcium, jód, bróm, mangán, vas) |
|
B-vitamin, C-, D-, E- és K-vitaminok |
|
Esszenciális zsírsavak |
Egyes nézetek szerint étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ezáltal alapanyaga a felkapott fogyókúrás készítményeknek. Máshol, mint immunerősítő és rákmegelőző csodaszerként tartják számon.
Mértékletes fogyasztása vitaminhiányos vagy egyoldalú táplálkozás esetén valóban indokolt lehet.
Spirulina érdekességek
* A legtöbb spirulinát a halak, hüllők és madarak fogyasztják állateledel formájában
* Az állatkerti flamingókat algadiétán tartják, hogy rózsaszín árnyalatukat jobban kiemeljék
* Versenylovaknál a természetes dopping szerepét tölti be
* A NASA űrkutatói spirulinát fogyasztanak űrutazásuk során
Forrás: www.edenkert.hu
Hírek
A DXN örömmel mutatja be legújabb termékét a DXN Cream Coffee-t. (Ez a kávé különlegesség külön az Európai piacra készült.) A legjobb minőségű instant kávéból és ganodermakivonatból készül. Nem tartalmaz cukrot, azonban tejport igen, amely lágy és selymes ízt kölcsönöz. Azok számára is ajánlott, akik csökkenteni kívánják a szervezetbe bevitt cukor mennyiségét.
Fogyasztói ár: 3,695 ,- Ft
Törzsvásárlói ár: 2,955 ,- Ft
Szavazás